Hanami (花見)

Posted · Add Comment

Όταν οι κερασιές (Sakura 桜) ανθίζουν στην Ιαπωνία άτομα κάθε ηλικίας μαζεύονται κάτω από τα δέντρα για το hanami (花見). Είναι μια περίοδος για να γιορτάσουν, να θαυμάσουν και να συλλογιστούν κάτω από την ομορφιά των λουλουδιών. Δύσκολα θα βρει κανείς ένα φυσικό φαινόμενο τόσο κοντά συνδεδεμένο με την Ιαπωνική έννοια της ομορφιάς, της κουλτούρας και φιλοσοφίας όπως η φευγαλέα εικόνα των ανθών της κερασιάς.

Το έθιμο του hanami αρχίζει να πρωτοεμφανίζεται ήδη από την περίοδο Nara (710 μ.Χ. -794 μ.Χ.) αν και εκείνη την εποχή θαύμαζαν αντί για τις ανθισμένες κερασιές το Ume ένα είδος βερικοκιάς. Σε αντίθεση με τα δέντρα Sakura που τα άνθη τους μένουν ανθισμένα το πολύ μέχρι δυόμιση εβδομάδες τα άνθη του Ume διαρκούν από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Την ιδέα για το hanami οι Ιάπωνες την δανείστηκαν αρχικά από τους Κινέζους της δυναστείας Tang. Ότι είναι για τους Ιάπωνες το φυτό Sakura είναι για τους Κινέζους το φυτό Ume καθώς έχει αφήσει έντονα τα ίχνη του στην κινεζική ποίηση, φιλοσοφία και λογοτεχνία.

Για τους Ιάπωνες το δέντρο sakura ξεχώρισε όχι μόνο για την ομορφιά των λουλουδιών του αλλά και για την μικρή διάρκεια ζωής τους. Λίγο μετά αφού έχουν ανθίσει πλήρως ο άνεμος αρχίζει να  παρασύρει τα λουλούδια από το δέντρο. Το πέρασμα του χρόνου είναι αυτό που χαρακτηρίζει όλη την φιλοσοφία των δέντρων sakura. Τα μικρά όμορφα λουλούδια δεν είναι μόνο ένα φυσικό φαινόμενο αλλά και το σύμβολο της ίδιας της ζωής. Η αποδοχή της φύσης των πραγμάτων είναι αυτή που χαρακτηρίζει την φιλοσοφία του hanami καθώς και ο λόγος του γιατί τελικά ήταν η κερασιά(sakura) και όχι η βερικοκιά(ume) που ενέπνευσε αναρίθμητα ποιήματα, έργα ζωγραφικής, τραγούδια, χορούς, λογοτεχνικά κείμενα και άλλα έργα τέχνης ανά τους αιώνες.

Η λέξη hanami κυριολεκτικά σημαίνει «το να κοιτάς τα λουλούδια» καθώς χρησιμοποιεί τα ιδεογράμματα για τα λουλούδια 花 (hana) και την αρχή του ρήματος «κοιτάω» 見る (miru), ενώ είναι συνδεδεμένη με δραστηριότητες όπως πικ νικ κάτω από τα δέντρα και παρέες με οικογένειες και φίλους να συγκεντρώνονται για περιπάτους. Επίσης πολλές εταιρείες μαζεύουν τους εργαζόμενους τους ώστε να θαυμάσουν όλοι μαζί τα άνθη κερασιάς.

Οι καλύτερες θέσεις για να θαυμάσει κανείς τα λουλούδια είναι σε υψηλή ζήτηση και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Οι εταιρείες και τα καταστήματα στέλνουν τους νέους υπαλλήλους ή τους ασκούμενους τους για να ψάξουν μια καλή τοποθεσία για το hanami νωρίς το πρωί ή ακόμα και από την προηγούμενη ημέρα. Κάποιοι χώροι εργασίας δίνουν μέχρι μισή ημέρα άδεια από τη δουλειά σε εθελοντές που αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση.

Παραδοσιακές επιλογές φαγητού συμπεριλαμβάνουν σπιτικά bento, hanami dango (花見団子) που είναι γλυκά dumplings σε τρία χρώματα καθώς και sakura mochi (桜餅). Φοιτητές και εργαζόμενοι φέρνουν μαζί με το φαγητό και άφθονο sake για την περίσταση. Σε κάποιες περιοχές τα δέντρα φωταγωγούνται με προβολείς ή φαναράκια όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει ενώ οι συγκεντρώσεις κρατούν μέχρι αργά τη νύχτα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται yozakura (夜桜) και σημαίνει «νυχτερινά sakura»

Κάθε χρόνο το δελτίο καιρού της Ιαπωνίας κάνει την πρόγνωση του για το πότε θα ξεκινήσει η ανθοφορία των sakura αλλά και από ποια περιοχή θα ξεκινήσει. Αρχικά το φαινόμενο ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου στην Okinawa, που βρίσκεται Νοτιότερα στον χάρτη, και καταλήγει στις Βοριότερες περιοχές προς το Hokkaido τον Μάιο. Η περίοδος ανθοφορίας διαφέρει από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τον καιρό, οπότε δίνεται μεγάλη προσοχή στις καιρικές προγνώσεις της χρονιάς ώστε να προγραμματιστούν σωστά οι εορτασμοί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *