Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν τα Ιαπωνικά μέσα από τα manga και τα anime και ως έναν βαθμό να αποτελεί αυτό έναυσμα για να ξεκινήσουν να τα μαθαίνουν, ωστόσο είναι μια γλώσσα που μπορεί να φανεί χρήσιμη στην επαγγελματική ζωή κάποιου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ιαπωνία είναι μία τεχνολογικά αναπτυγμένη χώρα που ευημερεί και προσφέρει στους κατοίκους της υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Ως οικονομική δύναμη ξεχωρίζει με την ύπαρξη μεγάλων κολοσσών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας (Toyota, Honda, Mitsubishi, Mazda κλπ) αλλά και στους τομείς των ηλεκτρονικών συσκευών και όχι μόνο (Sony, Canon, Toshiba, κλπ). Επίσης, τα πανεπιστήμια της Ιαπωνίας είναι παγκοσμίου φήμης για τους τομείς που άπτονται της Πληροφορικής και του διαδικτύου, της σεισμολογίας, της ιχθυολογίας αλλά και του αυτοματισμού – ρομποτικής. Τέλος, πέρα από τις επαγγελματικές προοπτικές, αποτελεί έναν τρόπο να μυηθεί κάποιος σε έναν πολιτισμό απίστευτης ομορφιάς, με πανάρχαια ιστορία και με φιλοσοφία που εξυμνεί τον σεβασμό προς τους άλλους, τη φύση, αλλά και την προσωπική ευθύνη, την αυτάρκεια, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια.
Παρ’ όλη τη γενική πεποίθηση πως τα Ιαπωνικά είναι μια δύσκολη γλώσσα, πρέπει να πούμε πως πρόκειται μάλλον για παρεξήγηση. Η γραμματική των Ιαπωνικών είναι πολύ πιο απλή από αυτή πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (πχ απουσία γενών, πληθυντικού, κλίσεων, άρθρων κλπ), ενώ η προφορά τους είναι εύκολη. Η μόνη δυσκολία έγκειται στην αποστήθιση των kanji, η οποία όμως γίνεται σταδιακά και δεν αποτελεί πρόβλημα στην πορεία της εκμάθησης, εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες από του καθηγητές.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να μάθεις Ιαπωνικά έχει να κάνει με τις ώρες των μαθημάτων που θα παρακολουθείς και της μελέτης που θα κάνεις στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν κάποιος δεν διαθέτει πολύ ελεύθερο χρόνο, με σωστή καθοδήγηση μπορεί να κατακτήσει γρήγορα ένα βασικό επίπεδο επικοινωνίας.
Η πιο απαιτητική μορφή γραφής στα ιαπωνικά είναι τα kanji. Αυτό λόγω του μεγάλου αριθμού τους αλλά και των διαφορετικών προφορών που μπορούν να πάρουν ανάλογα με την έννοια που θέλουμε να εκφράσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποτελούν σπαζοκεφαλιά ακόμα και για τους ίδιους τους Ιάπωνες.
Για την αναγνώριση της γλωσσικής δεξιότητας στα Ιαπωνικά υπάρχει το Japanese Language Proficiency Test (JLPT), το οποίο αποτελεί και τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη βεβαίωση. Το JLPT διαρθρώνεται σε πέντε επίπεδα ξεκινώντας από το χαμηλότερο (Ν5) έως το υψηλότερο (Ν1).
Τα δύο πρώτα επίπεδα (Ν5 και Ν4) αντιπροσωπεύουν το επίπεδο της βασικής κατανόησης, ενώ τα δύο τελευταία (Ν2 και Ν1) της άριστης κατανόησης των ιαπωνικών που ομιλούνται σε επαγγελματικό επίπεδο. Πιο αναλυτικά:
Ν5: Σε αυτό το επίπεδο ο μαθητής μπορεί να γράψει και στις δύο συλλαβικές γραφές καθώς και περίπου 120 ιδεογράμματα. Το λεξιλόγιό του αποτελείται από περίπου 800 λέξεις που του επιτρέπει να κατανοήσει και να περιγράψει απλές καθημερινές καταστάσεις.
Ν4: Ο μαθητής σε αυτό το επίπεδο μπορεί να διαβάσει και μιλήσει με περισσότερη ευχέρεια για απλά θέματα της καθημερινότητας. Γνωρίζει περίπου 300 kanji και χρησιμοποιεί περίπου 1500 λέξεις.
N3: Ο μαθητής μπορεί πλέον να κατανοεί κείμενα συγκεκριμένης θεματολογίας που άπτεται της καθημερινότητας, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και συνομιλίες με σχεδόν φυσικό ρυθμό. Γνωρίζει περίπου 600 kanji και 3.000 λέξεις.
N2: Σε αυτό το επίπεδο ο μαθητής μπορεί να κατανοήσει συνομιλίες και δελτία ειδήσεων που διεξάγονται σε κανονικό ρυθμό, να μιλήσει για θέματα γενικής θεματολογίας και να διαβάζει κείμενα, άρθρα και αφηγήματα που είναι γραμμένα με σαφήνεια. Τα kanji που ξέρει φθάνουν περίπου τα 1.000 ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου 6.000 λέξεις.
N1: Σε αυτό το επίπεδο είναι δυνατή η κατανόηση περίπλοκων και αφηρημένων συγγραμμάτων που απαντώνται στην καθημερινότητα των Ιαπώνων, τη λογοτεχνία καθώς και την αρθρογραφία. Μπορεί να παρακολουθήσει χωρίς πρόβλημα δελτία ειδήσεων, διαλέξεις και ομιλίες για ποικιλία θεμάτων. Το λεξιλόγιο του πλέον αποτελείται από 2.000 kanji και γνωρίζει περίπου 10.000 λέξεις.
Στο Japanese Language School υπάρχουν τμήματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες: παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Μάλιστα δίνεται έμφαση να επικρατεί η ηλικιακή ομοιογένεια σε κάθε τμήμα ώστε να επιλέγονται και τα κατάλληλα συγγράμματα.