Φεστιβάλ Omizutori (お水取り)

Posted · Add Comment

Omizutori (お水取り) είναι η ονομασία για μια σειρά εορτασμών με το όνομα Shunie (修二会) που γίνονται ετησίως από την 1 Μαρτίου έως τις 14 Μαρτίου στον ναό Todaiji (東大寺). Αυτό το τελετουργικό πραγματοποιείται για τουλάχιστον 1250 χρόνια, καθιστώντας το ως έναν από τους παλαιότερους Βουδιστικούς εορτασμούς στην Ιαπωνία.

Το Omizutori γίνεται στο κτήριο Nigatsudo (二月堂), ένα παράρτημα του ναού Todaiji, το οποίο δεν απέχει πολύ από τον κεντρικό ναό και βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου. Η ονομασία Nigatsudo στην πραγματικότητα σημαίνει “το κτήριο του δεύτερου μήνα”, αναφερόμενο στον δεύτερο μήνα του σεληνιακού ημερολογίου που παραδοσιακά γινόταν το Omizutori. Ο δεύτερος μήνας του σεληνιακού ημερολογίου αντιστοιχεί με τον μήνα Μάρτιο του τρέχοντος ημερολογίου.

Μεταξύ των πολλών εορταστικών εκδηλώσεων μέσα στο Omizutori, η πιο διάσημη και φαντασμαγορική είναι το Otaimatsu (お松明). Κάθε μέρα με την δύση του ηλίου από την 1/3 έως και τις 14/3,τεράστιoi πυρσοί, ύψους μεταξύ έξι και οχτώ μέτρων, μεταφέρονται στο μπαλκόνι του Nigatsudo και κρατούνται πάνω από το παρευρισκόμενο πλήθος. Οι φλεγόμενες στάχτες που πέφτουν απο το μπαλκόνι, πιστεύεται  ότι θα παρέχουν στους παρευρισκόμενους ένα ασφαλές έτος.

Το μέγεθος των πυρσών και η διάρκεια του Otaimatsu διαφέρει από ημέρα σε ημέρα. Τις περισσότερες ημέρες δέκα πυρσοί μετρίου μεγέθους μεταφέρονται κατά μήκος του μπαλκονιού ο ένας μετά τον άλλο ενώ οι παρευρισκόμενοι στέκονται στον προαύλιο χώρο κάτω από το μπαλκόνι του ξύλινου ναού. Η διαδικασία κρατάει περίπου είκοσι λεπτά.

Στις 12/3 και στις 14/3 όμως η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Στις 12/3 οι πυρσοί είναι μεγαλύτεροι και περισσότεροι ενώ οι εορτασμοί κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή είναι η πιο συνωστισμένη ημέρα οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούν να σταθούν για πολλή ώρα σε μια θέση μπροστά απο τον ναό, αλλά πρέπει να κινούνται περιορίζοντας τον χρόνο που μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία στα πέντε με δέκα λεπτά.

Στις 14/3, την τελευταία ημέρα του Omizutori, οι εορτασμοί κρατούν μόνο για 10 λεπτά, όμως και οι δέκα πυρσοί εμφανίζονται την ίδια στιγμή στο μπαλκόνι, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα.

Την νύχτα απο τις 12/3 στις 13/3 μεταξύ 1:30 π.μ. και 2:30 π.μ. οι ιερείς κατεβαίνουν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο από το Nigatsudo  με συνοδεία πυρσών για να αντλήσουν νερό απο το πηγάδι που βρίσκεται στην βάση του ναού. Το νερό του πηγαδιού λέγεται ότι ρέει μόνο μια φορά τον χρόνο και πως κατέχει αναζωογονητικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία ονομάζεται Omizutori (άντληση νερού) αν και η εορταστική περίοδος των δύο εβδομάδων είναι πλέον γνωστή με αυτό το όνομα.

Ακολουθώντας την τελετουργία της άντλησης νερού, είναι το τελετουργικό Dattan (達陀). Κατά την διάρκεια του Dattan, οι ιερείς χτυπούν καμπάνες παίζουν πνευστά παραδοσιακά όργανα ενώ περιφέρουν καιόμενους πυρσούς μέσα στον ναό. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *