Φεστιβάλ χιονιού (雪祭り)

Posted · Add Comment

Η Ιαπωνία είναι μια χώρα με πολλά φεστιβάλ μέσα στον χρόνο. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται φεστιβάλ με χορούς και επιδείξεις πυροτεχνημάτων ενώ τον χειμώνα κάποιες από τις μεγαλύτερες γιορτές είναι τα φεστιβάλ του χιονιού 雪祭り(yuki matsuri). Οι περιοχές που διοργανώνουν φεστιβάλ χιονιού είναι πολλές μέσα στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στα Βόρεια της χώρας στις περιοχές Tohoku και Hokkaido που έχει χιόνι για μεγάλο μέρος του χειμώνα. Κάθε φεστιβάλ διαφέρει από περιοχή σε περιοχή έχοντας αναπτύξει τα δικά τους χαρακτηριστικά και παραδόσεις. Εδώ θα αναφέρουμε 3 από τα πολλά φεστιβάλ χιονιού της χώρας.

• Φεστιβάλ χιονιού στο Sapporo (札幌の雪祭り)

Στο Sapporo, που είναι η πρωτεύουσα του Hokkaido, πραγματοποιείται για μια εβδομάδα μέσα στον Φεβρουάριο το φεστιβάλ χιονιού, το οποίο θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις της Ιαπωνίας.

Αρχικά το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1950 όταν κάποιοι μαθητές λυκείου έφτιαξαν μερικά γλυπτά από χιόνι στο πάρκο Odori. Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο εμπορεύσιμο γεγονός, με χαρακτηριστικά του τα μεγαλοπρεπή γλυπτά από χιόνι και πάγο τα οποία προσελκύουν περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες από την Ιαπωνία αλλά και το εξωτερικό.

Τα βασικά εκθέματα βρίσκονται στην περιοχή Odori καθώς είναι τα μεγαλύτερα, με το πλάτος τους να περνάει τα 25 μέτρα και το ύψος τους τα 15 μέτρα. Επιπλέον εκτίθενται περισσότερα από 100 μικρότερα γλυπτά χιονιού ενώ πραγματοποιούνται και διάφορες συναυλίες και δραστηριότητες με χιόνι και πάγο.

Στην περιοχή Susukino επίσης εκτίθενται περίπου 100 γλυπτά πάγου τα οποία φωταγωγούνται δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο ενώ στην περιοχή Tsu Dome  πέρα από τα γλυπτά πάγου μπορεί κανείς να κάνει snowrafting αλλά και να χρησιμοποιήσει τις χιονοτσουλήθρες.

Φεστιβάλ χιονιού στο Yokote (横手の祭り)

Το φεστιβάλ χιονιού στην πόλη Yokote γιορτάζεται στις 15 και 16 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο ενώ είναι ένας από τους παλαιότερους εορτασμούς στην Ιαπωνία καθώς έχει ιστορία πάνω από 450 χρόνια. Για το φεστιβάλ χτίζονται εκατοντάδες μεγάλα και μικρά σπιτάκια που λέγονται kamakura (かまくら) τα οποία τοποθετούνται σε διάφορες περιοχές μέσα στην πόλη. Τα kamakura είναι μικρές θολωτές κατασκευές φτιαγμένες από χιόνι που θυμίζουν αρκετά τα ιγκλού. Είναι παραδοσιακό πολιτισμικό στοιχείο στα Βόρεια της Ιαπωνίας, ενώ αρχικά ξεκίνησαν να φτιάχνονται για να τιμήσουν τον θεό του νερού Suijin.

Οι εορτασμοί ξεκινούν μέσα στην ημέρα καθώς μπορεί να δει κανείς γλυπτά από χιόνι και να δοκιμάσει διάφορα τοπικά πιάτα από πάγκους που έχουν στηθεί σε όλη την πόλη. Το βράδυ υπάρχουν πολλά μεγάλα kamakura στα οποία οι επισκέπτες μπορούνε να μπούνε, να απολαύσουν παραδοσιακά mochi αλλά και να πιούνε akazake (ζεστό γλυκό sake).

Επιπλέον μετά τη δύση του ηλίου φωταγωγούνται τα εκατοντάδες μικρά kamakura  που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Yokote.

• Φεστιβάλ των χιονισμένων φαναριών στο κάστρο Hirosaki (弘前城雪燈籠祭り)

Το φεστιβάλ των χιονισμένων φαναριών γίνεται κάθε χειμώνα στην περιοχή Hirosaki στον νομό Aomori. Αυτό το φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει πολλά χειροποίητα φανάρια και μικροσκοπικά kamakura (σπιτάκια από χιόνι) τα οποία έχουν χτιστεί σε όλη την έκταση του πάρκου Hirosaki. Οι ντόπιοι φτιάχνουν τουλάχιστον 150 φανάρια από χιόνι και 300 μικρά kamakura σε σειρές στην όχθη της λίμνης με τα νούφαρα. Κάθε ένα από τα φανάρια έχει την εικόνα ενός πολεμιστή nebuta.

Τα φαναράκια φτιάχνονται γύρω από το κάστρο Hirosaki, ένα από τα πιο γνωστά ιστορικά κάστρα της Ιαπωνίας, ενώ πέρα από τον φωτισμό των φαναριών και των kamakura δίνεται μεγάλη προσοχή και στις φωταγωγήσεις των χιονισμένων δέντρων δημιουργώντας μια αξέχαστη εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *