Το Φεστιβάλ Aoi (葵祭)

Posted · Add Comment

Το Φεστιβάλ Aoi είναι ένα από τα τρία πιο διάσημα φεστιβάλ του Κιότο το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Το πιο διαδεδομένο γεγονός του φεστιβάλ είναι μια μεγάλη παρέλαση με πάνω από 500 συμμετέχοντες ντυμένους με την αριστοκρατική ενδυμασία της περιόδου Heian (794-1185 μ.Χ.) που εκτείνεται από το Αυτοκρατορικό ανάκτορο έως τους ναούς Kamo. Στα ιαπωνικά η λέξη «Aoi» συμβολίζει το φυτό αλθαία, ενώ το φεστιβάλ πήρε το όνομα του εν λόγω φυτού γιατί οι συμμετέχοντες φοράνε φύλλα αλθαίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης και τα χρησιμοποιούν ως προσφορές στους θεούς.

Η αρχική αιτία προέλευσης του φεστιβάλ δεν είναι βέβαιη, είναι σίγουρη όμως η ύπαρξη του ως δρώμενο ήδη από τον 7ο αιώνα πριν ακόμα το Κιότο οριστεί ως η πρωτεύουσα της χώρας το 794 μ.Χ. Το πιο πιθανό είναι ότι υπήρξαν φυσικές καταστροφές που πιστευόταν ότι τις προξένησαν οι θεοί των ναών Kamo. Αφού ο αυτοκράτορας έκανε προσφορές στους θεούς, οι καταστροφές μειώθηκαν και ξεκίνησε η παράδοση του φεστιβάλ. Το επίσημο όνομα του φεστιβάλ παραμένει «Φεστιβάλ Kamo» λόγω του συσχετισμού του με τους ναούς.

Η δημοτικότητα του φεστιβάλ αυξήθηκε τόσο πολύ που κατά την διάρκεια της περιόδου Heian η λέξη «φεστιβάλ» έγινε συνώνυμο με το φεστιβάλ Aoi. Στις μέρες μας η τεράστια πομπή απεικονίζει τον μεγάλο σεβασμό με τον οποίο πραγματοποιούνταν παλαιότερα το φεστιβάλ. Στην πομπή υπάρχουν περίτεχνες ανθοστολίσεις ενώ συμμετέχουν ιππείς με παραδοσιακές στολές, στολισμένα κάρα που τα σέρνουν βόδια καθώς και μια αναπαράσταση της μεγάλη ακολουθίας της πριγκίπισσας (斎王: saiou) συνοδευόμενη από τις ακολούθους της ντυμένες με κιμονό.

Παραδοσιακά Saiou (斎王) γινόταν μια γυναίκα νεαρής ηλικίας από την αυτοκρατορική οικογένεια που υπηρετούσε ως  αρχιέρεια στους ναούς Kamo και πραγματοποιούσε τις ιεροτελεστίες κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ. Πλέον κάθε χρόνο επιλέγεται μια ανύπαντρη νεαρή γυναίκα από το Κιότο για να παραστεί στην πομπή ως Saiou. Πριν το φεστιβάλ πρέπει να περάσει από τελετές εξαγνισμού ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης την μεταφέρουν σε σκεπαστό φορείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *