Η ημέρα των ερωτευμένων στην Ιαπωνία

Posted · Add Comment

Η ημέρα του αγίου Βαλεντίνου είναι γνωστή ως η μέρα που οι ερωτευμένοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους ο ένας στον άλλο. Στον Δυτικό κόσμο ειδικά είναι συνηθισμένο για άντρες και γυναίκες να ανταλλάσσουν δώρα και να οργανώνουν ρομαντικά ραντεβού. Ωστόσο στην Ιαπωνία η ημέρα του αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται διαφορετικά καθώς παρότι έχει υιοθετηθεί σχετικά πρόσφατα οι Ιάπωνες έχουν αναπτύξει δικά τους έθιμα και συνήθειες. 

Η γιορτή του αγίου Βαλεντίνου έγινε δημοφιλής στην Ιαπωνία το 1950 λόγω διάφορων διαφημιστικών εκστρατειών. Ιδιαίτερη έκταση πήρε το διαφημιστικό ενός ζαχαροπλαστείου το οποίο ξεκίνησε να πουλάει σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς αλλά και ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου το οποίο αποφάσισε λόγω της ημέρας να παρέχει έκπτωση στα προϊόντα του με τον τίτλο «Εκπτώσεις του αγίου Βαλεντίνου».

Το πελατολόγιο στο οποίο στόχευαν αυτές οι διαφημίσεις ήταν το γυναικείο κοινό το οποίο παρότρυναν ώστε να αγοράσουν όμορφες και εύγευστες σοκολάτες για τον άντρα της ζωής τους. Υπήρξε μεγάλη προσοχή ώστε οι στολισμοί και οι διακοσμήσεις να είναι κομψές με αποτέλεσμα η δημοτικότητα της γιορτής να αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Στις μέρες μας είναι έθιμο για τις Ιαπωνέζες να προσφέρουν δώρα και ιδιαίτερα σοκολάτες όχι μόνο στο άλλο τους μισό ή σε κάποιον που θέλουν απλά να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους αλλά και σε συναδέλφους, μέλη της οικογένειας και απλούς φίλους. Λόγω της αυξημένης ζήτησης αυτή την ημέρα τα μαγαζιά διαθέτουν διάφορες γεύσεις και είδη σοκολάτας, ενώ οι συσκευασίες είναι πάντα όμορφες και προσεγμένες για να ταιριάζουν με το εορταστικό κλίμα. Ωστόσο δεν χρειάζεται πάντα οι σοκολάτες να είναι αγοραστές καθώς οι χειροποίητες δημιουργίες είναι εξίσου δημοφιλείς λόγω του ότι δείχνουν μια πιο προσωπική προσπάθεια και περισσότερο ενδιαφέρον.

Εντούτοις επειδή οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν σημαντικό ρόλο πάνω στο τι είδους σοκολάτας θα λάβει κανείς, οι Ιάπωνες έχουν διαφορετικές λέξεις για να τις περιγράψουν.

Giri Choco (義理チョコ):  Giri choco είναι οι σοκολάτες που δίνονται από ευγένεια σε συναδέλφους, μέλη της οικογένειας και γνωστούς ώστε απλά να χαρούν την ημέρα. Συνήθως αυτού του είδος η σοκολάτα είναι σχετικά πιο φθηνή και όποιου είδους δώρο δεν θεωρείται ρομαντική κίνηση.

Honmei Choco  (本命チョコ):  Αυτού του είδους οι σοκολάτες δίνονται για να εκφράσουν την αγάπη κάποιου για το άλλο του μισό αλλά και το ρομαντικό ενδιαφέρον γενικότερα ακόμα και για κάποιον που δεν είναι σε σχέση. Οι Ιαπωνέζες δίνουν ιδιαίτερη βάση ώστε να διαλέξουν τις κατάλληλες honmei choco οι οποίες συνήθως είναι υψηλότερης ποιότητας, αισθητικά ελκυστικότερες  και για αυτό το λόγο και πιο ακριβές.

Tomo Chocο (友チョコ): Επειδή δεν γιορτάζουν όλοι την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου είναι αρκετά διαδεδομένο οι κοπέλες να δίνουν σοκολάτες και στις φίλες τους για να γιορτάσουν την ημέρα.

Άλλα δώρα που μπορεί κανείς να δώσει εκείνη την ημέρα συμπεριλαμβάνουν μπλούζες, πουκάμισα, γραβάτες, ρολόγια και γενικά ότι μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο στην καθημερινότητα κάποιου.

Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, η Ιαπωνία γιορτάζει την «Λευκή Ημέρα» (ホワイトデー). Κατά τη διάρκεια της «Λευκής Ημέρας» τα άτομα που έλαβαν σοκολάτες και δώρα του αγίου Βαλεντίνου καλούνται να ανταποδώσουν την κίνηση και να δώσουν με τη σειρά τους κάποιο δώρο στην γυναίκα της ζωής τους.

ハッピーバレンタイン!

(Happy Valentine’s Day!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *