Τα Χριστούγεννα διαδόθηκαν και γιορτάζονται στην Ιαπωνία περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες. Καθώς δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό χριστιανών στην χώρα δεν θεωρούνται μια θρησκευτική αργία ή γιορτή, οι Ιάπωνες όμως κρατάνε πολλά από τα έθιμα που ήρθαν από τις ΗΠΑ όπως η λήψη και η αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών και δώρων.
Οι χειμερινές φωταγωγήσεις δεν είναι απαραίτητα χριστουγεννιάτικο έθιμο όμως έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο. Κάθε χειμερινή περίοδο πολλές πόλεις στην Ιαπωνία γεμίζουν με φωτισμούς σε διάφορα χρώματα και σχέδια δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό τοπίο για τους παρευρισκόμενους. Αν και δεν συνηθίζεται να στολίζουν δέντρα στα σπίτια οι περισσότερες επιχειρήσεις και μαγαζιά στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα για να δημιουργήσουν μια εορταστική ατμόσφαιρα.
Η παραμονή των Χριστουγέννων συνήθως γιορτάζεται περισσότερο από ότι τα Χριστούγεννα καθώς θεωρείται μια ρομαντική ημέρα μέσα στην οποία τα ζευγάρια συναντιούνται, απολαμβάνουν ένα ρομαντικό δείπνο, περπατούν στα στολισμένα πάρκα ενώ ανταλλάσσουν και δώρα. Οι εορτασμοί της ημέρας μοιάζουν πιο πολύ με τους εορτασμούς του Αγίου Βαλεντίνου όπως αυτή γιορτάζεται στον δυτικό κόσμο.
Την ημέρα των Χριστουγέννων αντί για χοιρινό ή γαλοπούλα η πιο δημοφιλής επιλογή φαγητού είναι το τηγανιτό κοτόπουλο. Μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένο ως φαγητό εκείνη την περίοδο που η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων KFC λαμβάνει παραγγελίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τις αρχές του Νοέμβρη! Για επιδόρπιο αντί για μπισκότα, κορμό ή τάρτες είναι παράδοση να τρώνε το χριστουγεννιάτικο κέικ クリスマスケーキ (kurisumasu keeki). Το επετειακό αυτό κέικ δεν μοιάζει ιδιαίτερα με το απλό κέικ φρούτων της δύσης καθώς είναι συνήθως φτιαγμένο με σαντιγί, φράουλες και είναι στολισμένο με ζαχαρωτά σε διάφορα σχέδια. Παλαιότερα τα κέικ θεωρούνταν ακριβά και είχαν πολύ μικρή απήχηση στο κοινό όμως μέχρι το 1970 καθιερώθηκαν ως μια χριστουγεννιάτικη παράδοση. Πλέον ενώ το κέικ με την σαντιγί και τις φράουλες παραμένει αγαπημένη επιλογή έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και άλλοι τύποι και γεύσεις κέικ για την εορταστική περίοδο. Κάποια περιλαμβάνουν σοκολάτα, διάφορα φρούτα, φουντούκια ή και παγωτό.
Ενώ οι Ιάπωνες έχουν υιοθετήσει πολλές από τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις άλλων χωρών , στο πέρασμα του χρόνου τις έχουν αφομοιώσει τόσο πολύ στην δική τους κουλτούρα που εν τέλει τις έχουν οικειοποιηθεί. Για παράδειγμα πριν ακόμα ξεκινήσει ο Δεκέμβρης μπορεί κανείς να ακούσει χριστουγεννιάτικη μουσική στους δρόμους. Το πιο γνωστό κομμάτι μουσικής για την εορταστική περίοδο είναι η 9η Συμφωνία του Beethoven «Ωδή στην χαρά». Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι τόσο γνωστό που πλέον το γνωρίζουν απλά ως だいく(daiku) που σημαίνει «αριθμός 9». Χορωδίες σε όλη τη χώρα το τραγουδούν στα γερμανικά ενώ μια συγκεκριμένη χορωδία στην Osaka απαρτίζεται από 10.000 άτομα και είναι γνωστή ως «Χορωδία νο.9». Πιστεύεται πως πρώτοι το τραγούδησαν στην Ιαπωνία την ημέρα των Χριστουγέννων Γερμανοί αιχμάλωτοι από το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι μέσα στα χρόνια έγινε όλο και πιο δημοφιλές. Αυτήν την περίοδο επίσης γίνεται αναφορά στα Χριστούγεννα σε πολλά επετειακά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών αλλά και anime.
Ακόμα μια δημοφιλής δραστηριότητα για την ημέρα των Χριστουγέννων είναι η επίσκεψη στην Disneyland του Tokyo για να δει κανείς τους στολισμούς αλλά και την χριστουγεννιάτικη παρέλαση. Η εορταστική περίοδος στην Disneyland του Tokyo ξεκινάει από την 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου έως και την ημέρα των Χριστουγέννων. Στις 26 Δεκεμβρίου όλες οι εορταστικές διακοσμήσεις έχουν μαζευτεί καθώς γίνεται προετοιμασία για την Πρωτοχρονιά.
Στα ιαπωνικά μπορούμε να ευχηθούμε «Καλά Χριστούγεννα» με την φράση メリー・クリスマス (meri kurisumasu) ενώ ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται サンタさん(santa san) ή サンタクロース(santa kuroosu). Ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται τα παιδιά της Ιαπωνίας την ημέρα των Χριστουγέννων όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Βέβαια για να ταιριάξει καλύτερα στην παράδοση της Ιαπωνίας η δυτική εικόνα του Άγιου Βασίλη έχει παραλλαχθεί με έναν ενδιαφέρον τρόπο. Στην δυτική παράδοση ο Άγιος Βασίλης μπαίνει στα σπίτια από τις καμινάδες για να αφήσει τα δώρα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να γίνει σε ένα έθνος που τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν καμινάδες! Στην περίπτωση της Ιαπωνίας λοιπόν η παρουσία του Άγιου Βασίλη είναι συνήθως ως ένα είδος μαγικού φαντάσματος το οποίο απλά εμφανίζεται με τα δώρα, τα αφήνει και εξαφανίζεται.
Όπου και να βρίσκεστε αυτές τις γιορτές σας ευχόμαστε από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα!
みんなさん、メリー・クリスマス!!