Το Φεστιβάλ Tanabata(七夕)

Posted · Add Comment

Το Tanabata(七夕) ή Φεστιβάλ των αστεριών είναι ένα από τα πέντε εποχικά παραδοσιακά φεστιβάλ της Ιαπωνίας. Ξεκινώντας αρχικά από την Κίνα πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία μέσω της αυτοκρατορικής αυλής ενώ οι εορτασμοί έχουν ως επίκεντρο τα αστέρια Βέγα και Άλταιρ. Ακολουθώντας το αρχαίο κινέζικο σεληνιακό ημερολόγιο, το φεστιβάλ σημειώνει την ετήσια συνάντηση της πριγκίπισσας Orihime(Βέγα), η οποία είναι ο αστερισμός της υφάντρας και είναι προστάτης των υφαντουργών, και του Hikoboshi (Άλταιρ), του αστερισμού του βοϊδολάτη και αγγελιοφόρου της γεωργίας.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Orihime, που ήταν πολύ επιδέξια υφάντρα και ο Hikoboshi, ένας πολύ εργατικός βοϊδολάτης, άρχισαν να παραμελούν τις υποχρεώσεις τους από την στιγμή που παντρεύτηκαν. Το ζευγάρι προκάλεσε τον θυμό του Ουράνιου Αυτοκράτορα Tentei που ήταν πατέρας της Orihime, ο οποίος τους εξόρισε σε διαφορετικές πλευρές του Ουράνιου Ποταμού Amanogawa (Γαλαξίας). Τους επέτρεψε να συναντιούνται μόνο στις 7 Ιουλίου και μόνο αν είναι επιμελείς με τις υποχρεώσεις τους μέσα στην υπόλοιπη χρονιά.

Ο μύθος πίσω από το φεστιβάλ των αστεριών πέρασε στην Ιαπωνία από την Κίνα κατά την περίοδο Nara (710–94) αν και με άλλη μορφή καθώς ήταν ένα φεστιβάλ που απασχολούσε συνήθως τις γυναίκες που ήθελαν να γίνουν καλές υφάντρες. Ακόμα κατά την αρχική εμφάνιση του στην αυτοκρατορική αυλή γίνονταν διαγωνισμοί ποίησης για τους εορτασμούς. Κατά την περίοδο Edo(1603-1868) το φεστιβάλ διαδόθηκε στο ευρύτερο κοινό και άρχισε να αποκτά τις παραδόσεις που επικρατούν μέχρι σήμερα.

Μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις της ημέρας είναι το να γράφει κανείς ευχές σε πολύχρωμα χαρτιά (tanzaku) και να τις κρεμάει σε κλαδιά από μπαμπού. Ακόμα μπορούν να κρεμαστούν τα λεγόμενα kinchaku για ευημερία καθώς και orizuru (γερανοί από χαρτί) για μακροζωία. Όλοι οι στολισμού φτιάχνονται ευκολά από χαρτί origami ή άλλα ελαφριά, πολύχρωμα υλικά. Στο παρελθόν, τα φορτωμένα με ευχές μπαμπού αφήνονταν στο νερό των ποταμών καθώς θεωρούταν πως με το να τα παρασύρει το ρεύμα οι ευχές θα βγουν αληθινές. Πλέον λόγω της αυξημένης περιβαλλοντικής συνείδησης αυτή η παράδοση έχει στην πλειονότητα της σταματήσει.

Το μπαμπού θεωρείται ότι έγινε μέρος των εορτασμών του Tanabata λόγω της ικανότητας του να έχει ψηλά ίσια κλαδιά τα οποία πίστευαν ότι μπορούσαν να μεταφέρουν τις ευχές στους ουρανούς μέσω του ανέμου. Το ίδιο φυτό θεωρούταν επίσης προστάτης από τα έντομα αλλά και προστάτης των φυτειών ρυζιού ώστε να έχουν μια καλή σοδειά.  

Το παραδοσιακό φαγητό του φεστιβάλ είναι το そうめん (sōmen). Μακριά, λεπτά noodle τα οποία συμβολίζουν τον Γαλαξία και ταυτόχρονα τις κλωστές υφαντού της Orihime. Συνήθως σερβίρονται με μια ελαφριά σος ενώ πολλές προσθέτουν από πάνω βρασμένα κομμάτια okra σε σχήμα αστεριών.

Αν και το φεστιβάλ των αστεριών γιορτάζεται σε όλη την Ιαπωνία τα τρία από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ Tanabata της Ιαπωνίας είναι στις περιοχές Miyagi, Shōnan Hiratsuka και Kanagawa. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν θαυμάσιοι πολύχρωμοι στολισμοί, παρελάσεις με παραδοσιακά ρούχα αλλά και πάγκοι με φαγητό για όλες τις προτιμήσεις.                

みんなに幸せな七夕!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *