Ημέρα Πολιτισμού-Bunka no hi (文化の日)

Posted · Add Comment

Η Ημέρα Πολιτισμού 文化の日(Bunka no hi) γιορτάζεται στην Ιαπωνία κάθε 3 Νοέμβρη καθώς έχει θεσμοθετηθεί ως εθνική αργία. Μέσα από αυτήν γιορτάζεται ο πολιτισμός, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τέχνες της Ιαπωνίας ενώ ταυτόχρονα τιμάται η παράδοση και προάγεται η ιδέα της ειρήνης και της ελευθερίας που διέπει το Ιαπωνικό κράτος.

Ως επίσημη αργία εδραιώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1948. Όμως η ημερομηνία της 3ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία καθώς είναι η γενέθλιος ημέρα του Αυτοκράτορα Meiji. Ο Αυτοκράτορας Meiji βασίλεψε στην Ιαπωνία από το 1867 έως το 1912. Το 1927 ανακηρύχθηκε εθνική αργία επονομαζόμενη Meiji Setsu προς τιμήν του εκλιπόντος Αυτοκράτορα ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Ημέρα Πολιτισμού και πήρε την μορφή που έχει σήμερα.

Αυτοκράτορας Meiji
(明治天皇)

Οι εορτασμοί για την Ημέρα Πολιτισμού δεν σταματούν στις 3 Νοεμβρίου καθώς συνεχίζουν για κάποιες ημέρες αργότερα. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διάφορα μέρη της χώρας ενθαρρύνουν το κοινό να ασχοληθεί με την ιαπωνική κουλτούρα ενώ λόγω της ημέρας όλα τα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο.

Αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις είναι η τελετή απονομής του υψηλού κύρους Παράσημου του Πολιτισμού στο αυτοκρατορικό παλάτι. Κάθε χρόνο αναγνωρίζονται πολίτες οι οποίοι έχουν προσφέρει στον τομέα της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνολογίας. Είναι μια πολύ σημαντική τελετή καθώς ο ίδιος ο Αυτοκράτορας χαιρετά και παρασημοφορεί τους συμμετέχοντες. Επίσης τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εκθέτουν καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών τους ώστε να εκτιμηθεί το ταλέντο τους.

Σε πολλά μέρη της Ιαπωνίας η μέρα συμπεριλαμβάνει παρελάσεις αλλά και πολιτισμικά φεστιβάλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζονται οι παραδόσεις και ο ρουχισμός της χώρας ενώ οργανώνονται από τη δημόσια διοίκηση κάθε περιοχής. Το πιο γνωστό φεστιβάλ είναι η Φεουδαρχική Παρέλαση στην πόλη Hakone της περιοχής Kanagawa. Σε αυτή την εκδήλωση ο θεατής μπορεί να βιώσει μέσα από αναπαραστάσεις την ζωή στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Edo και να πληροφορηθεί για τον πολιτισμό, την θρησκεία και τις συνήθειες της χώρας.

Φεουδαρχική Παρέλαση
Φεουδαρχική Παρέλαση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *