Φθινοπωρινή Ισημερία Στην Ιαπωνία

Posted · Add Comment

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ:

Στις 22, 23 ή 24 Σεπτεμβρίου, στην Ιαπωνία γιορτάζεται η φθινοπωρινή ισημερία ως εθνική αργία. Η ημέρα ονομάζεται 秋分の日(Shūbun-no-hi) και η ημερολογιακή περίοδος προκύπτει από τις αστρονομικές προβλέψεις του έτους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ:

Πιστεύεται ότι ο ήλιος την συγκεκριμένη ημέρα ανατέλλει και δύει με την ίδια ακρίβεια στην ανατολή και  τη δύση, προσδίδοντας την ίδια χρονική διάρκεια στην ημέρα και τη νύχτα. Μετά από αυτή την ημέρα ισορροπίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, ο ήλιος  περνάει τον ισημερινό στο Νότιο Ημισφαίριο σηματοδοτώντας την έναρξη μικρότερης ημέρας σε σχέση με την νύχτα και άρα την επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Η Ιαπωνία όπως και άλλα κράτη, γιορτάζει τη Φθινοπωρινή Ισημερία για αιώνες ενώ έχει οριστεί ως εθνική αργία από το 1948 (Meiji period). Ωστόσο οι ρίζες αυτής της γιορτής πιστεύεται ότι προέρχονται από τις θρησκείες του Σιντοϊσμού και του Βουδισμού.

 Σύμφωνα με τις Σιντοϊστικές συνήθειες γινόντουσαν ευχαριστήριες προσφορές στους θεούς για να υπάρξει καλή σοδιά, ενώ ακολουθώντας τις Βουδιστικές παραδόσεις και επειδή πιστεύεται ότι κατά τις ισημερίες τα όρια μεταξύ του κόσμου των νεκρών και των ζωντανών είναι πιο συγκεχυμένα, προσέφεραν τιμές στους νεκρούς της οικογένειας αλλά και στους νεκρούς αυτοκράτορες. Ωστόσο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η κυβέρνηση διαχώρισε τη θρησκεία από το κράτος μέσω του μεταπολεμικού συντάγματος και η ημέρα επαναπροσδιορίστηκε ως μη θρησκευτική γιορτή.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:

Παρά τον επαναπροσδιορισμό της ημέρας, η θρησκευτική σημασία των ισημεριών παραμένει. Ακολουθώντας την φθινοπωρινή αλλά και εαρινή ισημερία είναι η Βουδιστική γιορτή του お彼岸(Ohigan), που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «η άλλη ακτή», εννοώντας την άλλη ακτή του ποταμού του θανάτου. Αυτή η «άλλη ακτή» συνδέεται με τη Φώτιση, και γι’ αυτό το λόγο, ακολουθείται από έξι εφαρμογές που οδηγούν σε αυτήν: γενναιοδωρία, ηθική, επιμονή, συγκέντρωση, διαλογισμός και σοφία.

Κατά τη διάρκεια του お彼岸(Ohigan), οι οικογένειες μαζεύονται για να φροντίσουν τους τάφους των προγόνων τους και να επισκεφθούν ναούς.

Ακόμα γιορτάζουν τον καλό καιρό και την φθινοπωρινή συγκομιδή διασκεδάζοντας έξω και τρώγοντας παραδοσιακά φαγητά της ημέρας όπως ボトまち (Botomachi).

                                          

               

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ:

  1. Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσετε αυτή την ημέρα είναι εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας στα άτομα τα οποία έχουν πεθάνει. Παραδοσιακά, αν έχετε προγόνους στην Ιαπωνία μπορείτε να φροντίσετε τους τάφους τους. Αν όχι, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον φίλο σας αν χρειάζεται βοήθεια για αυτή την προετοιμασία.
  2. Μαζευτείτε με τους φίλους σας και ψάξτε για  彼岸花(Higan-Bana), ένα είδος λουλουδιού που ανθίζει αυτή την περίοδο.
  3. Κοιτάξτε αν έχουν κάποιο φεστιβάλ οι ναοί της περιοχής σας, ή επισκεφθείτε έναν από τους πιο ήσυχους προορισμούς ναών όπως 湯展示神社(Yuten Ji), 宝くじ神社 (Kotoku Ji) ή ぞ女児神社(Zojo Ji). Αποχαιρετίστε το τέλος του καλοκαιριού και επισκεφθείτε γαλήνιους κήπους όπως το  肥後細川 (Higo-Hosokawa), 三渓園(San-Keien) ή 越川湖楽園 (Koshikawa Korakuen).
  4. Ακολουθήστε για την ημέρα τις 6 εφαρμογές του Βουδισμού: δώστε σε κάποιον που το χρειάζεται περισσότερο (γενναιοδωρία), αρχίστε να διαβάζεται ένα βιβλίο που είχατε παραμελήσει (σοφία), κάντε διαλογισμό για 10 λεπτά σε έναν από τους ναούς (διαλογισμός), πείτε σε κάποιον την αλήθεια για κάτι που σας απασχολεί ή προσφερθείτε να ακούσετε κάποιον που έχει ανάγκη να μιλήσει (ηθική), αφιερώστε χρόνο σε μια προσωπική απασχόληση (επιμονή) ή απλά κλείστε το κινητό σας και αφιερώστε χρόνο σε κάποιον ή κάτι που αγαπάτε (συγκέντρωση).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *