Το Φεστιβάλ Jidai (時代)

Posted · Add Comment

To Φεστιβάλ Jidai (時代祭) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Κιότο στις 22 Οκτωβρίου που είναι η ημερομηνία ίδρυσης της πόλης. Ως εκδήλωση αποτελείται από μια μεγάλη παρέλαση που ξεκινά από το αυτοκρατορικό παλάτι και καταλήγει στο ναό Heian. Η ονομασία «Jidai Matsuri» μεταφράζεται ως «το φεστιβάλ του παρελθόντος» και οι συμμετέχοντες είναι ντυμένοι με ακριβείς ενδυμασίες από σχεδόν κάθε περίοδο της ιαπωνικής ιστορίας, καθώς υποδύονται και διάφορες διάσημες ιστορικές προσωπικότητες. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στην παρέλαση περίπου 2000 άτομα ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 2 ώρες για να παρακολουθήσει κανείς ολόκληρη την πομπή.

Ενώ για πάνω από 1000 χρόνια η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας βρισκόταν στο Κιότο, το 1868 μεταφέρθηκε στο Τόκιο. Η διοργάνωση του φεστιβάλ γίνεται από τον ναό Heian καθώς και το φεστιβάλ αλλά και ο ναός ιδρύθηκαν το 1895 για να γιορτάσουν την ιστορία και την παράδοση του Κιότο. Πάρα την μικρή του ιστορία, το φεστιβάλ Jidai είναι ένα από τα τρία πιο διάσημα φεστιβάλ της περιοχής, μαζί με το Aoi Matsuri τον Μάιο και το Gion Matsuri τον Ιούλιο.

Οι ιστορικές φορεσιές και οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται στην παρέλαση καλύπτουν περίπου 1100 χρόνια κατά τα οποία το Κιότο ήταν η πρωτεύουσα του κράτους. Η πομπή χωρίζεται σε ιστορικές περιόδους και οι ιστορικές περίοδοι χωρίζονται σε περισσότερες θεματολογίες καλύπτοντας πολλές φορές μέχρι και 20 διαφορετικά θέματα. Οι πρώτοι χαρακτήρες της περιόδου ξεκινούν απο την περίοδο Αποκατάστασης Meiji του 1868 και συνεχίζουν με αντίστροφη χρονολογική σειρά μέχρι την αρχή της περιόδου Heian (710-1185).

Στο ξεκίνημα της παρέλασης συμμετέχουν τα επίτιμα μέλη της επιτροπής πάνω σε άμαξα με άλογα σε τεχνοτροπία του 1800. Η επιτροπή συμπεριλαμβάνει άτομα όπως ο διοικητής του νομού Κιότο, ο δήμαρχος της πόλης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ακολουθούν προσωπικότητες από την περίοδο Αποκατάστασης Meiji, μια μουσική μπάντα με τύμπανα και φλάουτα, στρατιώτες που θα πολεμούσαν με τις αυτοκρατορικές δυνάμεις καθώς και κάποιες από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της εποχής όπως ο  Sakamoto Ryōma.

Το μεγαλύτερο μέρος της παρέλασης παρουσιάζει πλουσιοπάροχες συνοδείες τις οποίες έστελνε ο σογκούν για να τον εκπροσωπήσουν σε σημαντικές αυτοκρατορικές τελετές του Κιότο κατά την περίοδο Edo (1603-1868). Οι τρείς πιο σημαντικοί αξιωματούχοι ιππεύουν, ενώ οι ακόλουθοι τους κουβαλούν και ένα ανατολικού τύπου σκεπαστό φορείο το οποίο χρησιμοποιούσαν όταν ταξίδευαν. Κατόπιν ακολουθεί μια μικρότερη ομάδα με διάσημες γυναίκες από εκείνη την εποχή συμπεριλαμβανομένης και της  πριγκίπισσας Kazu no Miya (和宮 内親王) η οποία κάθεται σε μια κινητή πλατφόρμα.

Στη συνέχεια μπορεί κανείς να δει την πανοπλία του Oda Nobunaga και των αξιωματικών του, τις στολές του πεζικού αλλά και των απλών ανθρώπων της περιόδου Muromachi (1338-1573) και Momoyama (1573-1600) ενώ εμφανίζονται και διάσημες ιστορικές φιγούρες γυναικών και ευγενών από την περίοδο Heian (794-1185).

Το τελευταίο σκέλος της πομπής είναι το πιο σημαντικό σε σχέση με την τελετουργία Shinto. Ένα μεγάλο πλήθος από ακολούθους συνοδεύουν και κουβαλούν δυο mikoshi(神輿) (φορητούς ναούς) οι οποίοι περιέχουν τα πνεύματα του αυτοκράτορα Kammu και του αυτοκράτορα Komei, του πρώτου και του τελευταίου αυτοκράτορα αντίστοιχα που διοίκησαν από το Κιότο. Ο ναός Heian είναι αφιερωμένος στα πνεύματα των δυο αυτοκρατόρων που θεωρείται ότι κατοικούν στον ναό. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι σε θέση να ταξιδέψουν στην πόλη μέσω των mikoshi.

Για την εμφάνιση και τις φορεσιές του φεστιβάλ γίνεται πολύ προσεκτική προετοιμασία και έρευνα. Οι διοργανωτές είναι τόσο αφοσιωμένοι στην λεπτομέρεια που φτιάχνουν μέχρι και την βαφή για τα υφάσματα με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούσαν πριν από 1000 χρόνια! Η έμφαση στην λεπτομέρεια φέρνει τόσο ρεαλιστικά τις φιγούρες της Ιαπωνικής ιστορίας στον σύγχρονο κόσμο που είναι σαν να παρακολουθεί κανείς την εμφάνιση τους κατευθείαν από το παρελθόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *