Η Ιαπωνική Γλώσσα

 

Η Ιαπωνική (日本語, Nihongo) είναι γλώσσα που ομιλείται από 127 εκατ. ανθρώπους, κυρίως στην Ιαπωνία, αλλά και σε κοινότητες Ιαπώνων μεταναστών σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται συγκολλητική γλώσσα και διακρίνεται για το σύνθετο πλέγμα εκφράσεων ευγενείας που απεικονίζουν την ιεραρχική φύση της ιαπωνικής κοινωνίας, με ρηματικούς τύπους και ιδιαίτερο λεξιλόγιο που υποδεικνύει τη σχετική θέση (status) του ομιλητή και του ακροατή. Η δεξαμενή ήχων της Ιαπωνικής είναι σχετικά μικρή και διαθέτει ένα λεξικογραφικά διακριτό σύστημα τόνων (έντασης φωνής). Το ιστορικό αρχείο της γλώσσας ανάγεται στον 8ο αιώνα, όταν συντέθηκαν τα τρία μείζονα έργα της αρχαίας ιαπωνικής.

Η Ιαπωνική γράφεται με συνδυασμό τριών διαφορετικών τύπων χαρακτήρων: Οι κινεζικοί χαρακτήρες (ονομάζονται Κάντζι), ενώ οι δύο συλλαβικές γραφές, χιραγκάνα και κατακάνα. Το λατινικό αλφάβητο (που αποκαλείται ρομάτζι) χρησιμοποιείται συχνά στη σύγχρονη Ιαπωνική, για ονόματα εταιρειών, διαφημιστικούς λόγους ή υπολογιστική χρήση. Η αραβική αρίθμηση χρησιμοποιείται εν γένει, αλλά επίσης κοινός τόπος είναι η παραδοσιακή Κινεζική/Ιαπωνική αρίθμηση.
Το ιαπωνικό λεξιλόγιο έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από δάνεια άλλων γλωσσών. Μεγάλος αριθμός λέξεων προέρχονται από την Κινεζική ή δημιουργήθηκαν βάσει κινεζικών προτύπων, σε μια περίοδο 1.500 τουλάχιστον χρόνων. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Ιαπωνική δανείστηκε αρκετά μεγάλο αριθμό λέξεων, κυρίως αγγλικών.

 

Hiragana

Είναι το βασικό ιαπωνικό αλφάβητο, με το οποίο μπορούν να γραφθούν όλες οι ιαπωνικές λέξεις, ακόμα και αυτές για τις οποίες υπάρχει αντίστοιχο ιδεόγραμμα.

 

Katakana

Χρησιμοποιείται για να αποδώσει λέξεις που προέρχονται από ξένες γλώσσες, φαινόμενο αρκετά συχνό στα σύγχρονα ιαπωνικά.

 

Kanji

Είναι τα ιδεογράμματα που δανείστηκαν οι Ιάπωνες από την Κίνα περίπου τον 5ο αι. μ.Χ. Το καθένα έχει δικό του νόημα και η προφορά τους ποικίλει. Παρ’ ότι έχουν καταγραφεί αρκετές χιλιάδες, στην καθημερινή χρήση υπάρχουν περίπου 2.500 καντζι.

 
ABOUT US

   Πατρόκλου 75, 13122 Ίλιον
   Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 πμ - 10:00 μμ
      Σάββατο: 10:00 πμ - 2:00 μμ
 
LATEST POSTS
 
CONTACT

[sform]1[/sform]

 

Copyrights @ 2016 Λυχνία Α.Ε.